Goji [godži] (původně odvozeno z mandarínštiny: „Gouqi“) neboli kustovnice čínská je dalším ze zástupců tzv. superpotravin. V prodejnách se zdravou výživou ji pravděpodobně naleznete v oddělení se sušeným ovocem. Na první pohled vám bude připomínat rozinky. Barva jejích plodů je ale sytě oranžová až tmavě červená. Původně pochází z Asie, kde se v úrodných himalájských podhůřích pěstují celé její keře (Russo 2010, 134). Goji je hned několik desítek druhů a díky stěhování národů se rozšířila i do Severní a Střední Ameriky. Svými léčivými účinky jsou plody kustovnice známé pět tisíc let. Především čínská medicína je hojně využívá, jelikož obsahují adaptogeny, což jsou přírodní látky podporující imunitu, zvyšující odolnost proti rakovině a pomáhající překonávat stress a únavu (Klein 2009, 25).
K plodům kustovnice čínské se váže také jedna legenda o Li Quing Yuenovi (1678-1930!!!), který si na radu taoistického mudrce vařil z Goji denně polévku a dožil se 252 let! Ve svých 200 letech prý vyučoval na Univerzitě v Pekingu a do svého paláce si ho dokonce povolal i samotný čínský císař, aby se od něho naučil, jak přežívat dlouhá staletí. V důsledku konzumace zpracovávaných potravin a pobytu ve znečištěném velkoměstě však Li Quing po několika letech zemřel (Wolfe 2009, 19).
Výživové hodnoty
Goji jsou z pohledu obsahu živin nedostižným ovocem. Ve 100g je 10,6g bílkovin, což je ještě o 7% více bílkovin než má Quinoa (kustovnice-goji 2012). Mají také zvýšený obsah sacharidů: 22g (z toho 17,1g polysacharidů), což je u sušených plodů pochopitelné, a 3,6g tuku a omega 3 mastných kyselin. (Wolfe 2009, 25). Dále má Goji neskutečné množství vitamínů, stopových prvků a ostatních blahodárných složek.
Vitamíny a minerály
„Pokud potřebujete vitamínovou bombu v podobě vitamínu C (údajně 306mg/100g!), kupte si místo celaskonu pytlíček Goji,“ vybízí v podobném duchu mnoho reklam na internetu. Nicméně jeden z mých zdrojů (Wolfe 2009, 26) navzdory všem uvádí, že sám 3x testoval tři různé druhy sušených „bobulí“ kustovnice a výsledek výskytu vitamínu C se pokaždé blížil 0. I tak ale v Goji objevíte zdroj spousty dalších vitamínů jako je vitamín B1, B2, B4, B6, B12, E, D. Jak už prozrazuje jejich samotná oranžovo-červená barva, bobule jsou největším zdrojem beta-karotenu vůbec! Obsahují o 15% více karotenoidů než stejné množství mrkve. Nezaostávájí ale ani co se týče minerálů: železo (11mg/100g), vápník (112,5mg/100g), selen, zinek, měď, fosfor a germanium, jsou zde také hojně zastoupeny.
Ostatní prospěšné složky
Jak všichni dobře víme (po přečtení našich dílů o kyselosti a bazicitě v organismu: Citrón s mlíkem ;)), tělo je potřeba udržovat v rovnováze. Jelikož díky vnějším i vnitřním vlivům tíhneme spíše k překyselování organismu určitě si „naordinujte“ kustovnici čínskou. Má totiž schopnost vyrovnávat pH krve. Dr. Marcial Vega provedl jedenvýzkum, který se tímto zabýval. Červené krvinky na sebe vážou kyslík. V překyseleném prostředí ale mají tendenci se k sobě shlukovat, čímž je přenos kyslíku prakticky znemožněn. Bílé krvinky jsou pak tímto procesem také paralyzovány a jejich hlavní funkce, tedy boj s bakteriemi a viry, je omezena. Proto je potřeba prostředí krve „zezásadit“. Na videu můžete vidět co „léčba“ kustovnicí dokázala za 10 dní na pacientovi, který má překyselený organismus (po 36 hodinách se projevily první pozitivní změny) (Marcial Vega 2006).
Goji dále oplývají vysokým počtem aminokyselin (uvádí se 18, 19 nebo 20) z toho mají všech 8 esenciálnálních. To znamená, že jsou bohaté na komplexní protein. Také jsou jedněmi ze superpotravin s vysokým obsahem antioxidantů. Tímto pomáhají odbourávat tolik neoblíbené volné radikály. Čím jsme starší, tím produkujeme méně a méně lidského růstového hormonu (HGH – Human Growth Hormone), což způsobuje stárnutí. Goji jsou jediným známým ovocem, které stimuluje lidské tělo k produkci růstového hormonu přirozenou cestou. Tento faktor dělá z kustovnice snad jedinou proti stárnutí bojující supepotravinu na světě (Wolfe 2009, 20-21).
Léčivé vlastnosti
V Číně jsou bobule Goji považovány za určité afrodiziakum podporující sexuální apetit. Snižují cholesterol i krevní tlak a přispívají ke spalování tuků (Russo 2010, 135). Z psychického hlediska kustovnice napomáhá při léčbě depresí. Stejně tak je vhodná pro osoby trpící astmatem a alergiemi (kustovnice-goji 2012).
Dávkování a způsob přípravy
Kustovnice se prodává v různých variantách. V obchodech se zdravou výživou seženete Goji v podobě sirupu, šťávy nebo prášku či v kapslích. Osobně dávám přednost sušeným plodům, které nejsou nijak sýřené ani fermentované (jsou přírodně sušené ve stínu, lehce stravitelné a navíc s nimi ráda vařím nebo je jen tak zobu :)). Jak už jsem psala na začátku, podobnost kustovnice s rozinkami je nasnadě (Goji jsou jen možná malinko sladší), proto s nimi v podstatě můžete nakládat stejně. Ráno si je můžete zamíchat do vloček, přidat oříšky, ovoce a vyrobit si vlastní müsli. Nebo zkuste čaj. Zalijte bobule podobně jako byste dělali šípkový čaj. Až budete péct štrůdl, určitě je také vyzkoušejte. Upřímně, mým favoritem je ale můj výborný domácí recept na špaldové palačinky s tvarohem.:)
Budete potřebovat půlku polotučného tvarohu, hrst Goji a vlašských ořechů, maliny, trošku medu, skořici, jeden žloutek a citronovou kůru (vše pokud možno v bio kvalitě, především kůru z citrónu). Všechno dobře promýchejte. Na palačinky si připravte 2 vejce, přiměřené množství mléka a špaldové mouky. Tvarohovou směs naplňte do palačinek a dejte na 15 minut zapéct do trouby na 200°C. Se zeleným čajem je to výborná nedělní snídaně, plná vyvážených nutričních hodnot, vitamínů a antioxidantů! DDD (Doporučená Denní Dávka) Goji je 15 – 45g, což odpovídá zhruba jedné hrstičce (Wolfe 2009, 27).
POZOR!!!: pořádně jsem se nikde nedočetla, jak se to má s Goji v těhotenství. Někteří je doporučují, jiní radí se jim na pár měsíců vyhýbat. Obsahují totiž i betain (červené barvivo [má ho v sobě např. i červená řepa], který mimo jiné působí proti kornatění tepen) jehož vedlejší účinky mohou údajně způsobovat krvácení nebo nežádoucí kontrakce. Těhotné ženy, které užívají antikoagulanty k prevenci krevních sraženin, by konzumaci Goji měly raději prodiskutovat se svým lékařem… (Robin 2011).
Zdroj: http://www.jakorybicka.cz/2012/02/24/goji/