Receptů na lískooříškové krémy (zdravé varianty Nutelly) najdete několik. My jsme chtěli vyzkoušet, kolik času nám příprava zabere a hlavně, jestli to zvládnou i děti. A protože jsme zrovna naskladnili nové lískové oříšky, pustili jsme se do toho. Příprava je skutečně jednoduchá a rychlá. Stačí, když dětem pomůžete vyndat horký plech z trouby a obsloužit mixér. Zbytek zvládnou samy. Hotový krém vám v lednici vydrží i několik týdnů. Lískooříškový krém si můžete přidávat do snídaňových kaší nebo si s ním natřít vaše oblíbené palačinky.
Recept
Co budeme potřebovat na 1 sklenici:
- 1 větší hrnek lískových oříšků (cca 250 g)
- 1 – 2 lžíce kakaa
- 1 – 2 lžíce medu (případně můžete nahradit datlovým sirupem, kokosovým cukrem, xylitolem apod.)
- 1 vanilkový lusk (pár kapek vanilkového extraktu)
- 1 lžička kokosového oleje
Postup
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Plech vyložte pečícím papírem, na něj vysypte oříšky a pečte cca 10 min., aby se nespálily.
- Oříšky vyndáme z trouby a zbavíme je slupek. Zabalte ihned do utěrky a třete o sebe, slupky tak snadno odpadnou.
- Teplé oříšky dejte do mixéru a mixujte nejprve na nejnižší rychlost (několikrát za sebou). Až se oříšky přestanou lepit na stěny mixéru a začne vznikat tekutý krém, postupně přidávejte rychlost.
- Nakonec krém oslaďte, přidejte olej, vanilku, kakao a ještě jednou mixujte.
- Ochutnejte a případně dochuťte dle vaší chuti.
Bezlepkové potraviny